Liturgiset värit

Luterilaisen kirkon kirkkovuosi määrittyy Raamatun tapahtumien mukaan. Jokaiselle sunnuntaille ja kirkolliselle juhlalle on oma kirkkovuoden pyhä, raamatuntekstit ja rukoukset. Suurimmat kirkkovuoden juhlat ovat joulu, pääsiäinen ja helluntai. Jouluna Jeesus lapsi syntyi, pääsiäisenä Kristus nousi kuolleista ja helluntaina opetuslapset täyttyivät Pyhällä Hengellä.

Kirkkovuoden pyhille ja ajanjaksoille on omat liturgiset värinsä. Tämä tarkoittaa sitä, että kyseisenä pyhänä ja sitä seuraavana viikkona, tai ajanjaksona kirkossa on esillä pyhään kuuluva väri. Alttari puetaan pyhän värin mukaiseen kirkkotekstiiliin, samoin usein saarnastuoli ja lukupulpetti. Kirkon tilaisuuksissa ja tapahtumissa papin stola ja kasukka ovat kyseistä väriä. Stola on pitkä ja kapea liina, joka laitetaan papin niskan takaa alban, eli valkoisen kaavun, päälle. Kasukka on iso telttamainen kangas, jota pappi pitää messuissa alban ja stolan yllä. Myös kalkin, eli ehtoollismaljan, päälle laitettava liina on pyhän värin mukainen.

Liturgisia värejä on meillä Suomessa viisi: valkoinen, vihreä, punainen, violetti/sininen ja musta. Ne korostavat kirkkovuoden sisältöjä, ja niillä on omat teemansa ja merkityksensä.

VALKOINEN

Valkoinen kuvaa iloa, kiitosta, puhtautta ja autuutta. Se on Jumalan, Kristuksen, taivaan enkelien ja pyhien symboli. Valkoista käytetään kirkkovuoden suurina juhlapäivinä kuten jouluyönä ja joulupäivänä, pääsiäisyönä ja pääsiäispäivinä sekä loppiaisena ja mikkelinpäivänä.

VIHREÄ

Vihreä kuvaa toivoa ja iankaikkista elämää, ja se on myös elämän ja arjen väri. Vihreää käytetään loppiaisesta laskiaiseen sekä lähes kaikkina helluntain jälkeisen ajan pyhinä. Suurin osa kirkkovuodesta on vihreää väriä.

PUNAINEN

Punainen on veren, tulen ja tunnustuksen väri. Sitä käytetään Pyhän Hengen ja Kristuksen tunnustamisen symbolina. Punainen kuluu muun muassa helluntaihin, pyhäinpäivään sekä apostolien ja marttyyrien päiviin.

VIOLETTI / SININEN

Violetti on katumuksen, odotuksen ja parannuksen väri. Sitä käytetään toisena, kolmantena ja neljäntenä adventtisunnuntaina sekä paastonaikana ja hiljaisella viikolla. Violetin rinnalla voidaan käyttää tummaa sinistä, joka symboloi samoja asioita kuin violetti.

MUSTA

dsc01419

Musta on murheen ja surun sekä katoavaisuuden väri. Mustaa käytetään ainoastaan pitkäperjantaina ja sitä seuraavana hiljaisena lauantaina, eli kahtena päivänä vuodessa.

Käytännössä kirkkotekstiilien värien vaihdon hoitaa suntio, samoin papin pukemisen messuja ja toimituksia varten. Tämän takia liturgiset värit kiinnostavat minua. Ne ovat myös kirkkovuotta kaunistava, rytmittävä ja konkretisoiva asia. Kun tulee sisälle kirkkoon ja näkee alttarin tekstiilin värin, huomaa heti eletäänkö nyt arkea (vihreä), juhlaa (valkoinen), vai kenties surun (musta) aikaa. Mistä liturgisesta väristä sinä erityisesti pidät?

Kirpakkaa kohta alkavaa marraskuuta ja viimeistä vihreän aikaa tänä vuonna! 🙂

Eveliina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s